3.2 etapa po pomurski pisateljski pešpoti: Puconci-Sv. Trojica

Na tej etapi sem obiskal rojstni kraj Edvarda Kocbeka (zaporedna številka 4 v knjigi Slovenska pisateljska pot). Rodil se je v Svetem Juriju ob Ščavnici. Občina Sveti Jurij ob Ščavnici je tudi naša zadnja občina v Pomurju, če gledamo iz vidika Slovenske pisateljske poti.

V samem centru vasi je stala tudi njegova rojstna hiša do leta 1947, ki pa je bila porušena. Nanjo spominja marmorna plošča na pobočju travnika.

V neposredni bližini je doprsni kip pisatelja Edvarda Kocbeka.

Čez cesto je cerkev sv. Jurija.

Ob cerkvi si lahko ogledamo doprsni kip politika Antona Korošca.

Poleg njega je doprsni kip nadškofa Vekoslava Grmiča.

Pod zaporedno številko 5 je v knjigi Slovenska pisateljska pot zabeležen Bratko Kreft. Rodil se je v Biserjanah, ki je v bližini Svetega Jurija ob Ščavnici, vendar je njegova rojstna hiša porušena zaradi gradnje avtoceste.

Na tej etapi smo obiskali še Sveto Trojico v Slovenskih Goricah ob jezeru Gradišče imenovano tudi Gradiško ali Trojiško jezero. Ob jezeru so energijske točke.

V tem kraju je zelo markantna cerkev sv. Trojice, ki se vidi iz bolj oddaljenih krajev, če se nekoliko dvignemo. Poleg cerkve je tudi samostan.

Tu je od leta 1907 do 1914 služboval Alojz Kraigher (zaporedna številka 6 v knjigi Slovenska pisateljska pot).

Krajši čas je nudil v tem kraju gostoljubje Ivanu Cankarju. To se je zgodilo od novembra 1910 do maja 1911. To je obeleženo s spomenikom in barom Cankar na Sveti Trojici.

Ta etapa poteka delno po Pomurju, delno pa že po Podravju. Relief postane bolj gričevnat. Najprej se pojavijo Slovenske gorice, kasneje pa še Haloze. Pot na zemljevidu je samo načrtovana in še ni bila hojena. Na zemljevidu sem videl je načrtovana hoja po nekaj gozdnih stezah, poljskih stezah ali kolovozih, ki so vedno kritični glede svojega obstoja, če niso hojeni na terenu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja