5.4 etapa koroške pisateljske pešpoti: Uršlja gora (1699 m)-Velenje (396 m)

V tej etapi se je potrebno spustiti po strmih pobočjih Uršlje gore proti Andrejevemu domu na Slemenu. Pohod sem pričel v zgodnjih jutranjih urah, ko je sonce obsijalo Uršljo goro. Iz vrha sem se sprva usmeril na planinsko stezo, ki je vodila proti Slovenj Gradcu oziroma proti vzhodu. Kmalu pa me je smerokaz usmeril proti jugu (Dom na Slemenu 2h).

Smerokaz proti Domu na Slemenu
Smerokaz proti Domu na Slemenu

Pričel sem hojo po planinski stezi, ki je imela naslednje karakteristike: bila je strma, posuta z drobnim in nekoliko debelejšim kamenjem, površinske korenine dreves so štrlele iz poti in stopinje za noge so bile ponekod na preveliki razdalji.

Planinska steza proti Šesernikovi kapeli
Planinska steza proti Šesernikovi kapeli

Po približno 1 uri hoje sem prišel do lesene klopce, makadamske ceste in pašnikov. Opazil sem, da so ljudje tu puščali svoje avtomobile in se odpravili na Uršljo goro in nazaj.

Šesernikova kapela
Šesernikova kapela

Sledil je krajši spust po bližnjih pašnikih, pri čemer je bilo treba vstopiti na njih in izstopiti iz njih preko posebne, lesene konstrukcije, ki je dobro služili svojemu namenu.

Izstop iz pašnikov preko posebne lesene konstrukcije
Izstop iz pašnikov preko posebne lesene konstrukcije

Vstopil sem v gozd in se začel po gozdnem kolovozu spuščati proti širšemu območju Zgornjega Razborja. Vendar je bilo potrebno najprej priti do dna spusta, kjer se je vila makadamska cesta v naslednje smeri: Slovenj Gradec, Andrejev dom na Slemenu (Zgornji Razbor) …

Razcep za Slovenj Gradec in Gornji Razbor
Razcep za Slovenj Gradec in Gornji Razbor

Najprej se je makadamska cesta rahlo spuščala in dvigovala, dokler ni prišla do bližnjega hriba. Tu pa se je na vznožju hriba začela dvigovati proti jugozahodu, dokler ni prišla do njegovega vrha.

Vzpenjoča makadamska cesta proti območju Zgornjega Razborja
Vzpenjoča makadamska cesta proti območju Zgornjega Razborja

Vsaj 45 minut sem porabil, da sem po dokaj položni asfaltni cesti dospel do razcepa za Zgornji Razbor in Andrejev dom na Slemenu.

Razcep za Andrejev dom na Slemenu
Razcep za Andrejev dom na Slemenu

Potem pa je trajalo zopet 30 minut, da sem prišel do regionalne ceste: Črna na Koroškem-Topolščica (Šoštanj).

Regionalna cesta Črna na Koroškem-Topolščica (Šoštanj)
Regionalna cesta Črna na Koroškem-Topolščica (Šoštanj)

Pri smerni tabli Dom na Slemenu moramo zaviti desno. Po nekaj minutah sem prispel do Andrejevega doma na Slemenu (1096 m). Pod marelami pivovarne Laško in za lesenimi mizami je bilo nekaj kolesarskih gostov, ki so se okrepčali in podprli s hrano v domu.

Andrejev dom na Slemenu (1096 m)
Andrejev dom na Slemenu (1096 m)

Iz Andrejeva doma sem se spustiti po gozdnih kolovozih do Šentvida pri Zavodnju, kjer stoji hiša, v kateri so v 2. svetovni vojni ustrelili slovenskega pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika – Kajuha. To je trajalo vsaj 1,5 ure. Spust je bil ponekod bolj oziroma manj strm.

Hiša, v kateri so v 2. svetovni vojni ustrelili partizanskega pesnika Karla Destovnika - Kajuha
Hiša, v kateri so v 2. svetovni vojni ustrelili partizanskega pesnika Karla Destovnika – Kajuha

Sprva sem le nekaj deset minut hodil po asfaltni cesti, nato pa po makadamski cesti, da sem s pomočjo smerokaza zavil v breg in v gozd. Malo pred tem pa se je tudi odcepila proti zahodu (letališču Slovenj Gradec) evropska pešpot E6, ki me je spremljala vse od okolice Andrejevega doma na Slemenu.

Odcep proti zaselku Topolščica
Odcep proti zaselku Topolščica

V hrib sem pešačil vsaj 145 minut, dokler nisem prišel do ličnega vikenda in nekoliko naprej do kmetije. Vzpon je bil dokaj udoben, saj se steza ni usmerila v strmino, ampak je “tekla” prečno po pobočju navzgor.

Vikend v zaselku Topolščica
Vikend v zaselku Topolščica

V nadaljevanju je bilo potrebno prehoditi položnejši spust, ki je potekal po travnikih in gozdovih, dokler nisem prišel do “negovane” makadamske ceste, ki pa je bila že v bližini bolnišnice Topolščica.

Makadamska cesta proti bolnišnici Topolščica
Makadamska cesta proti bolnišnici Topolščica

Po nekaj 10 minut hoje sem prišel do najvišjih hiš, ki so našle svoj prostor pod soncem visoko v hribu nad Topolščico.

Prve hiše v Topolšici
Prve hiše v Topolšici

Čakal me je strm spust do bolnišnice Topolščica. V glavnem sem se spuščal po strmi, zaraščeni stezi. Zelo malo pa sem hodil po asfaltni lokalni cesti. Po približno 45 minutah sem bil pred bolnišnico.

Bolnišnica Topolščica
Bolnišnica Topolščica

Moral sem priti do regionalne ceste: Topolščica-Šoštanj, da sem končal spust iz Uršlje Gore. Na svoji desni strani sem videl tudi Terme Topolščica.

Terme Topolščica
Terme Topolščica

Do Šoštanja sem se odpravil kar po regionalni cesti. Šlo je za tipično hojo po terenu, ki se rahlo spušča in dviguje. Po dobri uri hoje sem dospel v Šoštanj. Na razcepu v Šoštanju sem zavil proti železniški progi in kmalu prišel v center Šoštanja (stari del mesta).

Cesta proti centru Šoštanja
Cesta proti centru Šoštanja

Po 10 minutah sem dospel v staro mestno jedro Šoštanja, kjer je tudi Kajuhov park. Vendar so se ravno takrat izvajala rekonstrukcijska dela v parku, da Kajuhov spomenik ni bil dostopen, poleg tega je bil prikrit z belim pregrinjalom.

Kajuhov spomenik v Šoštanju
Kajuhov spomenik v Šoštanju

Čakal me je še zadnji del poti iz Šoštanja do Velenja. Najprej sem hodil ob Termoelektrarni Šoštanj, ki jo zaznamujeta dva visoka, betonska dimnika. Posebno eden skoraj ves čas spušča v zrak “temno-belo meglo”.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj

V nadaljevanju sem hodil po regionalni cesti za Velenje. Na cesti, ob kateri sem hodil, so ves čas brnela cestna vozila (avtomobili, tovornjaki, avtobusi, motorji …). Najprej sem šel mimo Premogovnika Velenje.

Premogovnik Velenje
Premogovnik Velenje

Ko pa sem prišel v Velenje, se je podobno dolgo vlekla kot Premogovnik Velenje tudi tovarna Gorenje.

Tovarna Gorenje
Tovarna Gorenje

V daljavi pa sem že zagledal Velenjski grad. Iz izkušenj sem vedel, da je tam center Velenja in tudi avtobusna postaja.

Velenjski grad
Velenjski grad

Po večurni hoji sem dospel v center Velenja, kjer sem zaključil etapo: Uršlja gora-Velenje.

Obrobje centra Velenja
Obrobje centra Velenja v bližini smučarske skakalnice in gradu Velenje

Za to etapo je značilno, da se pot več kot polovico celotne poti spušča proti Topolščici. Ekstremen spust je prva 2 km iz Uršlje gore, potem pa postane manj strm. Iz Topolščice pa je potrebno držati korak, da premagamo še ravninski del iz Topolščice do Velenja. Gremo tudi mimo dveh dimnikov Termoelektrarne Šoštanj, ki sta opazna že iz Uršlje gore. Iz Uršlje gore vidimo tudi Šoštanjsko in Velenjsko jezero.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja