Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne

0. Predstavitev ZOOM Moj kraj moj chef, 11. 5. 2021, ob 13. uri (klik) -> Video spoti 2021 (klik)
1. Matjaž Erzar, kuharski mojster iz gostilne Pri Matičku (klik za film)  -> Tekst za ZOOM predstavitev v Wordu -> PDF -> 1. del -> 2. del
2. Plakat za ZOOM predstavitev: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne ->  PDF 
3. Tekst za predstavitev v Zoomu, Več znanja za več turizma, torek, 11. 5. 2021 -> Word -> PDF
4. Obvestilo o zaključku projekta s strani Turistične zveze Slovenije (kliknite tukaj)
5. Brošura v Word obliki: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (kliknite tukaj)
6. Brošura PDF obliki: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (kliknite tukaj) & knjižna oblika
7. Raziskovalna naloga – Mladi raziskovalci Gorenjske: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (Tekst v Wordu) (kliknite tukaj)
8. Raziskovalna naloga – Mladi raziskovalci Gorenjske: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (Tekst v PDF-ju) (kliknite tukaj)
9. Raziskovalna naloga – Mladi raziskovalci Gorenjske: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (PDF predstavite Power pointa) (kliknite tukaj)
10. Raziskovalna naloga – Mladi raziskovalci Gorenjske: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (Power point predstavitev) (kliknite tukaj)
11. Raziskovalna naloga – Mladi raziskovalci Gorenjske: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (Govorjenje ob Power pointu) (kliknite tukaj) & Tekst s slikami iz PowerPointa (kliknite tukaj) & Primer predstavitve s pomočjo Powerpointa (kliknite tukaj)
12. Raziskovalna naloga – Več znanja za več turizma: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (Tekst v Wordu) (kliknite tukaj)
13. Raziskovalna naloga – Več znanja za več turizma: Z roko v roki: Pisateljska pešpot in gorenjske gostilne (Tekst v  PDF-ju) (kliknite tukaj

Zap. št. Gostilna Kraj  
1 Hotel Alma Preddvor  
2 Gorski privez Preddvor  
3 Gostilna Pr’ Matičku Kranj Blog (kliknite tukaj)
4 Gostilna Arvaj & 1 Kranj  
5 Restavracija Stara pravda Kranj  
6 Picerija Silvester Kranj  
7 Das ist Walter & 1 Kranj  
8 Gostilna Stari Mayr Kranj  
9 Gostilna Kot Kranj  
10 Picerija in restavracija Corner Kranj  
11 Gostilna Pri divjem petelinu Sora  
12 Pr Pepet Škofja Loka Blog (kliknite tukaj)
13 Gostilna Na Vidmu Poljane  
14 Gostilna Pri Boštjanu Križna gora  
15 Turistična kmetija Pr’ Brčnk Planinca pri Čepuljah  
16 Gostilna Pr’ Jazbcu Zgornja Besnica  
17 Joštov hram Podnart  
18 Bar Pr’ Grmač Podbrezje  
19 Ribja restavracija Tabor Podbrezje Blog (kliknite tukaj)

Predstavitev Pisateljske pešpoti in gorenjskih gostiln na spletni tržnici: Več znanja za več turizma 2021 (kliknite tukaj)

Značilnosti naravnih kopališč ob Pisateljski pešpoti po Sloveniji (PPPS)

Naravna kopališča ob Pisateljski pešpoti po Sloveniji se nahajajo v gorenjski, goriški, pomurski, podravski regiji in Jugovzhodni Sloveniji. Kliknite za Googlov zemljevid … Za seznam kliknite tukaj.

Na tej povezavi si lahko pogledate video spot o naravnem kopališču Kokra v mestnem jedru Kranja (kliknite tukaj).

Mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo Voda in zdravilni turizem:

1. Navodila za oddajo turistične naloge in video spota, Turistična zveza Slovenije, 4. marec 2022, (kliknite tukaj).

2. Alpe-Adria, 32. sejem turizma, kampinga in karavaninga, 23. do 26. marca, 2022 (kliknite tukaj). Prireditev Več znanja za več turizma bo v sredo 23. marca 2022 na sejmu Alpe-Adria.

3. Za spletno stran kliknite tukaj.

4. Brošura: Naravna kopališča ob Pisateljski pešpoti po Sloveniji (kliknite tukaj).

Naravna kopališča ob Pisateljski pešpoti po Sloveniji
Naravna kopališča in jezera ob Pisateljski pešpoti po Sloveniji
1 Soboško jezero; Pomurska regija
Blaguško jezero, Prekmurje
2 Blaguško jezero, Pomurska regija
3 Trojiško jezero, Sv. Trojica, Podravska regija
4 Ptujsko jezero, Podravska regija
5 Zeleno jezero (gramoznica Pleterje), Green Lake, Podravska regija
Blejsko jezero, Gorenjska
6 Blejsko jezero, Gorenjska regija
Jasna, Kranjska Gora
7 Jasna, Kranjska Gora, Gorenjska regija
Reka Kokra, Kranj, Gorenjska
8 Reka Kokra, Kranj, Gorenjska regija
Sora, Puštal, Škofja Loka
9 Sora, Puštal, Škofja Loka, Gorenjska
Reka Sava, Podnart, Gorenjska
10 Reka Sava, Podnart, Gorenjska
Jezero Črnava, Preddvor, Gorenjska
11 Jezero Črnava, Preddvor, Gorenjska
Kamp pri Klinarju, Soča, Goriška
12 Penzion kamp Klin d.o.o., Soča, Goriška regija
13 Modrejanska plaža, Most na Soči, Goriška regija
Kopališče na sotočju rek Soče in Tolminke, Goriške
14 Kopališče na sotočju rek Soče in Tolminke, Tolmin, Goriška regija
15 Kopališče Loka, Žužemberk, Jugovzhodna Slovenija
16 Straža, jez, Jugovzhodna Slovenija
17 Kamp Vinica, Vinica, Jugovzhodna Slovenija

8.2.2 etapa Pisateljske pešpoti po Zasavski regiji: Zagorje ob Savi-Litija

Zagorje ob Savi je našlo svoje mesto v sorazmerno ozki dolini, ki jo obdajajo okoliški hribi. V majhnem mestecu imamo raznotere stavbe, ceste, krožišča, pritikline kot je npr. “freska” olimpijskega zmagovalca iz Tokia v vožnji na čas Primoža Rogliča. Za nameček pa teče skozi center mesta žlobudrajoča reka Medija.

Najprej sem si ogledal in poslikal doprsni kip literata Ceneta Vipotnika. Svoje mesto je našel ob Kulturnem centru Delavskega doma Zagorja ob Savi. Ta okoliš premore kar nekaj doprsnih kipov. Naj po spominu naštejem: doprsni kip literata Ivana Cankarja, doprsni kip opernega pevca Zlatka Korošca …

Sledila je nordijska hoja iz Zagorja proti Čolnišču. Najprej sem se usmeril proti severozahodu Zagorja. Kratek čas sem hodil po Kopališči ulici. Nato sem zavil levo proti stopnicam. Po Prečni poti sem dospel do delavskega “perzonala”, kjer je v mladosti živel literat Mile Klopčič.

V nadaljevanju me je pot vodila po naslednjih dveh ulicah: Okrogarjevi koloniji in Eberlovi cesti. Ko sem stopil na Cesto Otona Zupančiča, pa sem se že usmeril proti Čolnišču. Tu se tudi začne 6 km vzpon na Kal.

Do Kala se cesta ves čas vzpenja, nekje manj strmo, drugje bolj strmo. Pri zaselku Čolnišče je bil krajši vzpon označen s 15 % naklona. Generalno pa lahko ocenim vzpon, ki omogoča dokaj tekočo hojo pri zmernem tempu. Približno do polovice vzpona so ob cesti tudi manjši zaselki. Nato pa nas obdajajo samo pobočja, zaraščena z drevesi, po katerih se vije regionalna cesta proti zaselkom na planoti.

V zaselku Kal sem prišel do planote, po kateri sem hodili vse do zaselka Tirna. Med večja naselja na planoti spada Šentlambert, do katerega sem se spuščali iz Kala debelo uro. Ves čas sem hodil po regionalni cesti. Motorni promet je prisoten, pri čemer gre kar pogosto mimo nas avto, traktor …, kar pa ni moteče za pohodnika.

Iz Šentlamberta do Golče gre za hojo večinoma po ravnem terenu. Hodil sem slabo uro. V zaselku Golče pa sledi vzpon po lokalni cesti do zaselka Tirne. Ko sem prišel na preval, sem bil pred gasilskim domom Tirna.

V zaselku Golče sem prišel tudi do markirane poti na Sveto goro. Po njej sem se spustili do vasi Sava. Krajši čas sem se blago spuščali po vasi Tirna. Kmalu sem prišel na obrobje gozda, kjer se prične prej omenjena markirana steza.

Čakal me je osrednji spust do vasi Sava.

Urejena planinska pot me je udobno pripeljala do vasi Sava, kjer je tudi železniška postaja, skozi katero dnevno množično vozijo vlaki proti Ljubljani oziroma Mariboru, Zagrebu … Za ta spust sem potreboval eno uro.

V Savi je tudi markantna gostilna s prenočišči, restavracijo in tenis igrišči, ki nosi ime gostilna Berdajs. V tem kraju imamo tudi trgovino.

Pred sabo sem imel še okoli 7 km hoje po lokalni cesti: Sava-Litija. Cesta poteka ob pobočjih poraslih z gozdom na naši desni strani. Na levi strani pa imamo Savo in železniško progo, po kateri se pogosto mimo nas pripeljejo razne vlakovne kompozicije. Gre pa za ravninsko cesto, ki se praktično ne dviguje niti ne spušča. Pojavi pa se tudi razvlečen zaselek Ponoviče. Sledi pa mu zaselek Praprošče.

Na koncu poti sem dospel na vzhodno obrobje Litije, kjer se nahaja npr. Konjeniški klub … Nekaj sto metrov naprej je pa že železniška postaja Litija, kjer sem končali pohod.

Pohod iz Zagorja ob Savi do Litije po Pisateljski pešpoti po Sloveniji je klasičen pohod po Zasavju in Posavju. Spremljajo nas gozdnati hribi s planoti, ki so na nekaterih mestih poseljene. V dolinah pa se nahajajo večja naselja kot so Krško, Sevnica, Zidani most, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Litija … Vedno pa pridemo do struge reke Save, ki omogoča udobno gibanje po hriboviti pokrajini.